9:00 27th November 2018

Kulturskillnader

Det brittiska skolsystemet är ganska annorlunda jämfört med det svenska fast ändå ganska likt. Eleverna börjar skolan när de har fyllt fem, vilket innebär att alla elever som är födda september-augusti går i samma årskurs istället för januari-december som i Sverige.

 

Det här är lite förvirrande tycker jag eftersom jag aldrig har riktigt koll på hur gamla personer är. I Storbritannien går man precis som i Sverige 13 år i skolan. Primary School är årskurs 1-6 och Secondary School är 7-11. De två sista åren kallas för Sixth Form eller College och det är där de flesta utbytesstudenterna hamnar.

A levels

I början av årskurs 12 påbörjar man kurser som kallas för A Levels. A står för advanced och allt detta innebär att allt är lite svårare än i årskurs 11. A levels läser man över två år och sedan avslutas årskurs 13 med stora avslutningsprov.

Vanligtvis läser man tre eller fyra ämnen, vilket innebär att man verkligen fördjupar sig inom sina ämnen. Därför är det viktigt att välja ämnen som är intressanta, annars blir skolan supertråkig. En jättebra grej är ju att man kan läsa just de ämnena man vill läsa. Alla har också ett individuellt schema eftersom kombinationerna av lektioner ser helt olika ut.

Engelsk litteratur, geografi och tyska

Jag läser till exempel engelsk litteratur, geografi och tyska. Jag tycker att kombinationen är jättekonstig, men det är jag ensam om att tycka för här finns det inga konstiga kombinationer. Systemet med A levels bygger mycket på eget ansvar. Tanken bakom är att man ska vara förberedd inför universitet. Det gäller bara att vara inställd på att allt är annorlunda så går allt superbra.

Periods

Till skillnad från i Sverige är dagarna uppdelade i ”periods”, vilket innebär att alla lektioner börjar och slutar samtidigt. Vissa periods har man lektioner och andra har man studietid. Då är det bra att plugga och göra sina läxor. Om man är läxfri, vilket faktiskt händer, kan man alltid utnyttja tiden till att vara med kompisar. Jag läser tre ämnen och det tycker jag är lagom. Då hinner jag göra de flesta av mina läxor i skolan eftersom jag har en del study periods. På eftermiddagarna har jag därför inte så mycket läxor att göra och då har jag tid till att göra andra roliga saker!

Ta chansen och prova på nya saker i skolan! En del skolor har någon form av klubbar eller små sportklubbar. Varje fredag spelar jag nu netball och jag fattar fortfarande inte vad jag gör, men jag har jätteroligt och jag har dessutom fått nya kompisar.

Skoluniform

Nu till det mest spännande av allt: skoluniform! De flesta skolor har skoluniform upp till Sixth Form. Då är det vanligare att inte ha uniform än att ha skoluniform skulle jag säga. På min skola har vi istället en strikt dress code som innebär att vi måste ha en svart blazer och övriga kläder ska vara svart och vita.

Jag hoppas att allt blev lite tydligare efter detta inlägg!

Ohhh, en sista sak, man får ingen skollunch utan man måste ha med egen lunch eller köpa lunch i skolan. Om ni får med er en “packed lunch” kommer den garanterat innehålla en påse “crisps”, för det älskar britter.

Tilda

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.