High school studenter på sin examensdag i blå kappa och hatt

5 myter om utbytesår

Att åka på ett utbytesår under gymnasiet är en möjlighet du mellan 14–18 år bara måste ta! Det är en chans du endast får en gång i livet som kommer ge dig ett stort försprång i framtida studieliv och karriär.

Men hur funkar det egentligen med ett utbytesår?

Får man verkligen välja stad, måste ens familj ta emot en utbytesstudent själv och hur bra måste man vara på språket för att få åka?

Vi reder ut saker och ting genom att slå hål på de vanligaste myterna om just utbytesår.

Studenter på fotbollsmatch
1. Får jag välja var jag vill bo?

Att du inte skulle få välja var i ditt studieland du vill bo är kanske den största myten av alla. Med Educatius går det dock hur bra som helst! På våra Classic-program har du möjlighet att önska vilket område du vill bo på och på våra Select-program får du välja den exakta skolan du vill studera på.

Populära områden i USA
I USA kan du få studera i mer än 20 olika delstater (inklusive populära sådana som Kalifornien, Florida och Michigan) eller i storstäder som:

Miami
Orlando
Boston
Seattle
San Francisco
Santa Barbara.

Du kan även göra bredare önskningar, t.ex. att plugga på västkusten eller östkusten.

Populära områden i Australien
I Australien kan du bland annat plugga high school i:

Sydney
Melbourne
Cairns
Brisbane
Sunshine Coast.

Populära områden i England
I England kan du bland annat plugga high school i:

London
Brighton
Liverpool
Torquay

Som du ser finns det stora möjligheter till att du ska plugga i just din drömstad. Låt oss veta om det är något särskilt ställe just du vill plugga i!

2. Måste jag ha goda språkkunskaper?

Nej då, det måste du inte. Du kommer väldigt långt på att endast ha grundläggande kunskaper i språket.

När det kommer till engelskan har svenska tonåringar redan goda baskunskaper och har oftast noll problem till att anpassa sig.

När det kommer till språk som franska och spanska är det oftast knepigare de första veckorna. Men bara efter ett par månader är våra utbyteselever flytande, och då menar vi – flytande – i språket.

Hur häftigt?

Tänk dig att du vid denna tidpunkt nästa år kan kunna tala engelska, spanska, franska, tyska, italienska eller till och med japanska (!) obehindrat. Där snackar vi försprång i framtida karriär!

3. Kan jag fortsätta med min favoritsport och mitt favoritämne?

Om du önskar att fortsätta med din sport även under utbytesåret går detta absolut oftast att ordna. Samma gäller skolämnen.

Låt oss veta precis vad du önskar, så skräddarsyr vi ditt drömår tillsammans.

4. Måste min familj ta emot en annan utbyteselev?

Det är absolut inget måste för din familj att ta emot en utbyteselev när du själv är iväg. Vill de dock göra det får de en rabatt på upp till 10.000 kr på programavgiften.

Att vara värdfamilj är något vi varmt kan rekommendera, men som sagt, det är inget måste.

5. Måste jag bo hos en värdfamilj under mitt utbytesår?

Nej, det är i och för sig det vanligaste valet, men om du vill testa på att bo på skolans campus med lektioner, vänner och aktiviteter i nära anslutning till ditt nya hem finns det möjlighet för detta i följande länder:

USA
Kanada
Nya Zeeland
Storbritannien
Irland
Frankrike

Boka gratis konsultation