9:00 24th September 2017

Skillnader mellan saker i USA och Sverige

Efter drygt en månad i USA börjar allt kännas okej. Det har varit tufft, tuffare än jag någonsin kunnat föreställa mig innan jag åkte. Så mycket nytt hela tiden och ingen riktig vila.

Jag måste dock poängtera att jag haft en väldig tur i min placering. Min nya familj är helt fantastisk och det märks att de verkligen bryr sig om mig. Det betyder väldigt mycket att min familj är en så pass trygg punkt som jag alltid kan vända mig till. I takt med att jag börjar komma till ro i mitt nya hem här, har jag också börjat se några av de skillnader som finns mellan den amerikanska och svenska kulturen.

1. Amerikanerna packar alltid med sig små oststänger i sin matsäck. De är ungefär en decimeter långa och en centimeter i diametern. De äter alltså ost rakt upp och ner som en dessert eller som mellanmål/snacks. Det är ett fenomen som jag har sett på skollunchen, innan träningen efter skolan och till och med som frukost!

2. Skolan använder en projektor för förstoring hela tiden. I varje klassrum finns det en liten manick på lärarens kateder som ser ut som en lampa, därunder lägger läraren det aktuella pappret som vi jobbar med för tillfället och bilden förstoras upp på väggen. Läraren kan då skriva direkt på stencilen som vi elever också fått och vi ser det på storbilden.

Alla elever ser tydligt och får de exakta anteckningarna. Detta sparar både tid och energi från lärarens sida som då inte behöver skriva på Whiteboard-tavlan.

3. Här i USA är de flesta kalendrarna uppbyggda i ett system där söndag är den första dagen på veckan. Jag har fått det förklarat för mig att detta är av religiösa skäl.

Jesus återuppstod på en söndag och det var början på något nytt, därför är söndagen den första dagen till vänster i kalendern, även fast måndagen är den första officiella dagen på veckan. Vad som är konstigt är att det känns som att helgen är längre och veckan kortare eftersom jag är ledig både i början och i slutet av veckan. Tankens kraft … 🙂

4. Nästan ingen tilltalar varandra med deras första namn. Det är alltid mrs/ms/mr som gäller, vet man inte vad en person heter så säger man sir eller ma’m. Det är ett sätt att visa respekt gentemot varandra och mot äldre människor. Jag gillar det, det är ett enkelt sätt att visa respekt på.

5. Brevlådorna ser ut precis som på film. De står utmed vägkanten och väntar på som post. De ser ut som en skokartong som sitter på en pinne. Brevlådorna var faktiskt bland det första jag såg här i USA som var riktigt amerikanskt.

6. När vi blir uppassade i Sverige tar vi emot det, säger tack och går vidare. Det kan vara på restaurangen, på hotellet eller i affären. Ska vi betala 197 kr för något så betalar vi 197 kronor. Ibland, men bara ibland när vi känner oss extra snälla och rika så ger vi dricks. I USA så är det en social regel att ge dricks och det känns fel.

Arbetsgivarna betalar personalen mindre för att de antar att de ska få dricks. Tanken är fin, att vara generös och visa sin tacksamhet gentemot de som ger mig bra service. Ger de däremot mig inte bra service, då vill jag inte erkänna mig tvungen att ge extra pengar. Men även om jag inte gillar det så kommer jag acceptera det faktum att det är dricks som gäller här. En del av den amerikanska kulturen och en del av mitt erfarenhetsår.

7. Metersystemet. Det underbara ordet som står för ett system som alla länder använder förutom tre länder. Dessa tre länder är USA, Liberia och Burma. Varför USA inte använder metersystemet är det ingen jag har frågat som vet. Men jag är oändligt tacksam för vårt metersystem, det är så mycket enklare att förstå.

En brevlåda i USA
En kalender i USA
Oststänger i USA

Här har ni några skillnader, långt ifrån alla, men några. Det som jag skriver här behöver inte gälla i hela USA, det är bara vad jag har sett där jag bor. Och till sist vill jag säga det som jag intalar mig ofta:

Bara för att det inte är som hemma betyder inte att det inte kan vara bra.

Ha det bäst!

Alva

Sverige

Alva bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.