9:00 30th October 2019

Kulturkrockar i franska skolan

Den Franska skolan skiljer sig på många sätt från den Svenska skolan så jag tänkte att jag skulle gå igenom några av de största skillnaderna som jag har tänkt på.

Skolmaten

Jag har 55 minuters lunch varje dag och det tyckte jag först var ganska lite eftersom jag trodde att den skulle vara väldigt lång med tanke på att vi ibland går i skolan i nästan 10 timmar. Men det visade sig att de flesta eleverna ändå bara sitter och äter i ca 15 minuter, något som jag fortfarande finner väldigt konstigt eftersom de dessutom äter tre rätter.

(På tal om tre rätter, varje dag finns det möjlighet att äta en sallad till förrätt, en varmrätt och en dessert plus bröd och ost till. När jag berättade för min kompis att vi bara får efterrätt i skolan typ två gånger per år blev hon otroligt förvånad och förstod inte hur det kan vara så.
Men innan jag kan börja äta varje dag blippar jag ett kort som registrerar att jag har ätit lunch. Sedan kommer det en faktura var tredje månad där man betalar för alla luncher man har ätit. Det tycker jag är otroligt bra för då betalar man inte för luncher som man inte äter, t.ex så äter jag inte lunch i skolan på onsdagar, då betalar jag inte heller för det.

Stängda skolor

Ni vet hur man i Sverige kan gå till sin kompis skola och vänta på den innan den har slutat. Icke i Frankrike, har måste du nämligen visa upp ett kort varje gång du går in i skolan för att bevisa att du är den du är och att du går på skolan.

På detta kort står också vilken tid du slutar så att den som öppnar grinden kan se så att du inte går ut innan du har slutat.

Detta betyder också att om du har håltimme kan du inte gå ut från skolan. På min skola finns det en sal som kallas for perm där elever som inte har lektion kan sitta och plugga, alternativt kan du få sitta i biblioteket, men endast om du har en lapp från en vuxen om att du inte har lektion.

Lärarna

Jag har haft otrolig tur med sympatiska lärare som inte sätter alltför stor press på mig men som fortfarande uppmuntrar mig. Detta är självklart inget som man kan förvänta sig och jag vet många som har haft mindre tur. Men jag tror att de flesta förstår att det är svårt i början och så länge de ser att du försöker och faktiskt anstränger dig att lära dig språket och prestera i skolan så är det det som räknas.

Man tilltalar alla lärare med madame och monsieur, något som man snabbt vänjer sig med, dock kan det vara svårt att alltid komma ihåg att använda vous och inte tu när man tilltalar sin lärare.

Alla lärare skriver också med skrivstil så om man inte är bekant med att läsa skrivstil sedan innan kan det vara lite svårt men även det lär man sig. Vissa lärare använder ibland också en teknik som går ut på att de pratar och säger det man ska anteckna, och det är jättesvårt i början när man inte förstår, speciellt eftersom det går väldigt snabbt.

Det nya skolsystemet

Detta år har Frankrike ändrat om i sitt skolsystem. Tidigare valde man en linje att gå men nu väljer man installet tre specialiationer utöver de obligatoriska ämnena och sen kan man välja ett frivilligt ämne också.

De obligatoriska ämnena är: Historia-Geografi, Franska, Engelska, Naturkunskap, Tyska eller Spanska och Idrott. Sedan har jag valt Engelska och Bild som mina specialiationer, jag kunde bara välja två pga krockar i schemat, och sen har jag ännu mer bild som valfritt ämne.

Hedvig

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.